Gamla fönster på trähus

Allt om gamla fönster

Gamla fönster är av mycket bra kvalitet, så vad håller vi på med egentligen? Här renoverar vi fönster från 17-18 och början av 1900-talet som är av fantastiska kvalitéer, och dessa fönster slänger man ut och ersätter dom med fönster och dörrar från 60-70 och 80-talet som är rena katastrofen i jämförelse med gamla fönster. Det handlar om fönster som ska hålla i 15 år eller fönster med kvalitet som håller i 150 år. Varför kastar vi fönster av gammal god kvalitet?

I det moderna samhället pratar man ofta om utveckling. Men frågan är om det är utveckling att kasta gamla fönster som håller i 150 år mot träfönster som håller i 15-20 år? Det är brist på kunskap om gamla fönster som gör att många faller för fönstertillverkarnas försäljningsknep om låga U-värden och energibesparing.  Att energieffektivisera är klokt men inte genom att kasta ut god kvalitet. Det finns bättre alternativ.

Varför är det inte lika bra kvalitet på nya fönster som gamla?
Förr i tiden barkade man tallar på rot. Det gav ett kådrikt virke som har väldigt bra rötbeständigheten. Sedan användes kärnveden för tillverkning av fönster. Resultatet vart ett fönster som hade väldigt god rötbeständighet och lång livslängd.  Idag anpassas träet till maskinernas kapacitet för att få ekonomi i tillverkningen. Friktionsvärmen i höghastighetsmaskinerna smälter kådan så att maskinerna klibbar ihop och det ryker så att brandlarmet i fabriken utlöses så att man måste stoppa maskinerna. Vilket är kostsamt.

Det är därför man idag medvetet gallrar bort sådant trä som alla vet håller ger fönstervirke av god kvalitet och istället välja det trä som är anpassat till maskinernas kapacitet. Känns det som utveckling?

Om man målar gamla fönster på rätt sätt håller dom ofta i många år innan det är dags att underhålla dom igen.